Nu het kalifaat van Islamitische Staat ingestort is, willen veel buitenlandse vrouwen van IS strijders terug naar hun geboorteland. Daardoor is er in veel Westerse landen op dit moment een discussie ontstaan over of die vrouwen wel mogen terugkeren. In een interview met Buzzfeed News geeft Pari Ibrahim, voorzitter van Stichting Free Yezidi, haar kijk op de zaak. Zij gaat met name in op een feit waar bij veel mensen niet bij wordt stil gestaan, namelijk dat de vrouwen van IS strijders ook volop hebben meegedaan aan het mishandelen en het mogelijk maken van het verkrachten van Yezidische jonge vrouwen; Deze ‘vrouwen van het kalifaat’ zijn daarom geenszins onschuldig en moeten daarom niet zomaar hun oude leventje weer kunnen oppakken in onze samenleving.

Een fragment uit het interview:

Ibrahim zei dat de martelingen die de Yezidische vrouwen moesten ondergaan, vaak psychologisch van aard waren en dat de ‘IS vrouwen’ erg wreed waren in dit opzicht. Eén van de jongere Yezidische overlevenden vertelde Ibrahim dat een vrouw haar had verboden om te huilen, terwijl haar hele familie net was uitgemoord door strijders van IS. Anderen spraken over hoe zij door vrouwen die onderdeel uitmaakten van IS werden gedwongen tot het reciteren van de Koran en dat zij hun oorspronkelijke religie moesten afzweren.

“In sommige gevallen waren het de vrouwen van de strijders die de Yezidische vrouwen en meisjes onder de douche zetten, hen schone kleding aan trokken en hen make up op deden voordat zij werden verkracht door de mannen,” deelde Ibrahim mee via e-mail vanuit Washington DC. “Zij waren absoluut medeplichtig en wisten heel goed wat ze deden.”

Het hele interview kunt u hier lezen:

https://www.buzzfeednews.com/article/nishitajha/isis-yazidi-shamima-begum-hoda-muthana