Op 3 augustus was het vier jaar geleden dat Islamitische Staat the Yezidische gemeenschap in Sinjar aanviel – het begin van de genocide op het Yezidische volk.

Na vier jaar wachten de Yezidis nog steeds op enige vorm van gerechtigheid of vervolging van de daders. Zelfs het op grote schaal en met brute methoden begaan van de misdaden van IS tegen burgers, in het bijzonder religieuze minderheden, heeft niet tot gevolg gehad dat er haast is gemaakt met het opsporen en vervolgen van de daders.

Op woensdag 1 augustus heeft daarom Stichting Free Yezidi in samenwerking met de Global Justice Center, UN Women & the Office of the Special Representative of the UN Secretary General on Sexual Violence in Conflict een herdenking gehouden en een panel discussie, waarin gerechtigheid en vervolging voor de genocide, trauma hulp en rehabilitie ter sprake zijn gekomen. Tevens is er gesproken over hoe vrouwen centraal gesteld kunnen worden bij het oplossen van conflicten.

De video van deze bijeenkomst kan hier bekeken worden: