All Party-Parliamentary Group on Women, Peace and Security
Conferentie met Stichting Free Yezidi
15e september 2015

Bij de APPG-WPS waren drie sprekers te gast van Stichting Free Yezidi tijdens deze conferentie:

  • Pari Ibrahim, Executive Director, sprak over de vervolging van de Yezidis in Iraaks Koerdistan en de Yezidische vrouwen die door ISIS als seks-slaven gehouden werden en worden, die de aanleiding hebben gevormd voor het oprichten van de Stichting. De Stichting is werkzaam in vluchtelingenkampen om daar assistentie te verlenen aan de slachtoffers van geweld, inclusief sociale en therapeutische ondersteuning. Tot de dingen die de Stichting tot nu toe voor elkaar heeft gekregen behoort het eerste vrouwen en kinder centrum voor Yezidis in Koerdistan, dat deze maand operationeel wordt. Verder is recentelijk Luis Moreno-Ocampo, voormalig hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, op uitnodiging van de Organisatie naar Koerdistan gehaald, om te bekijken of het geweld tegen de Yezidis aangemerkt kan worden als genocide en of er een onderzoek bij het Internationaal Strafhof gestart kan worden.
  • Dr Derek Farrell, een expert en behandelaar op het gebied van psychologie en trauma-behandeling, en tevens lid van de Raad van Toezicht van de Stichting, had het over het enorme trauma dat ervaren wordt door Yezidische vrouwen, waarvan er velen nog steeds in angst voor komende aanvallen van ISIS leven, ondanks dat ze ontsnapt zijn aan ISIS, wat bij de vrouwen leidt tot een staat van verhoogde prikkelbaarheid en sociale isolatie. Hij beschreef verder hoe Stichting Free Yezidi een leemte invult door het aanbieden van psychologische ondersteuning op de korte en lange termijn aan mensen die getraumatiseerd zijn, en benadrukte dat de Stichting veel donaties nodig heeft om dit belangrijke werk voort te kunnen zetten.
  • David Sklar, voormalig adviseur van de Regionale Regering van Koerdistan en ook lid van de Raad van Toezicht, sprak over de moeilijkheden die er zijn bij het bepalen van de exacte aantallen vrouwen die nog steeds worden vastgehouden door ISIS, omdat het lot van veel van deze vrouwen onzeker is. Het beschreef de complexiteit en praktische uitdagingen bij de pogingen om vrouwen te lokaliseren die gevangen worden gehouden door ISIS en bij het terugbrengen van deze vrouwen naar hun gemeenschappen. He benadrukte tevens dat het van belang is dat donaties organisaties bereiken die in het gebied zelf ‘op de grond’ actief zijn.

Na de presentaties volgde een bespreking. Deze ging over hoe overlevenden van seksueel geweld vaak gestigmatiseerd worden als ze weer terugkeren naar hun gemeenschappen. Het optreden van een Yezidische gemeenschapsleider die de Yezidis op heeft geroepen om de vrouwen met open armen te ontvangen en te accepteren, werd uitgelicht. Tevens kwam men tot de erkenning dat verhalen in de media zich vaak focussen op de meest extreme gevallen. GAPS Interim Directeur Caroline Green vestigde de aandacht op de aankomende High-Level Review van Resolutie 1325 op het gebied van Vrouwen, Vrede en Veiligheid van de VN Veiligheidsraad in oktober van dit jaar, en de World Humanitarian Summit in Maart van volgend jaar (2016). Deze bijeenkomsten vormen een belangrijke mogelijkheid om issues die tijdens de conferentie aan de orde zijn geweest op de agenda’s van de wereldleiders te krijgen, in het bijzonder de noodzaak van een respons die rekening houdt met de noden van vrouwen bij humanitaire crises en de sleutelrol van organisaties die opkomen voor de rechten van vrouwen hierin.

De conferentie werd voorgezeten door Barones Hodgson of Abinger CBE, co-chair van de APPG-WPS.

Hieronder kunt u een paar foto’s bekijken van de conferentie.

APPG.Baroness Hodgson with Dr Derek Farell and Pari Ibrahim of FYFBarones Hodgson met Dr Derek Farrell en Pari Ibrahim van Stichting Free Yezidi

APPG.The meeting brough together participants from Parliament, civil society and academiaDe Conferentie werd bijgewoond door Engelse Parlementariërs, medewerkers van Non-Gouvernementele Organisaties en Academici

Link naar het originele rapport: http://gaps-uk.org/wp-content/uploads/2015/10/Read-a-report-of-the-meeting-here..pdf