Vandaag is het een jaar geleden dat de barbaarse terroristen het dorp Kojo aanvielen. Dagen na het bloedbad bij Sinjar, kwam de aanval op Kojo niet als een verrassing. Echter, de burgers konden zich nergens verschuilen omdat ze omsingeld waren door terroristen. Kojo is een klein dorp met een Yezidische meerderheid, vreedzaam en zelfvoorzienend, niet ver van Sinjar.

Helaas hebben lokale, regionale en internationale machten gefaald in hun plicht om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen. Honderden mannen, sommigen zeggen zoveel als 800, werden ge-executeerd in Kojo. Honderden vrouwen en jonge meisjes werden ontvoerd en blijven tot vandaag de dag in handen van de terroristen, die kunnen worden beschouwd als kindermisbruikers en verkrachters, aan de hand van hoe zij met gevangen genomen vrouwen en meisjes omgaan.

Het feit dat de bescherming van burgers in Irak en Syrië – Yezidis, maar ook andere minderheden, zoals Irakese Christenen – gefaald heeft is een flinke smet op het blazoen van de internationale gemeenschap. Vandaag willen we al onze vrienden vragen om de honderden slachtoffers van het bloedbad bij Kojo, de honderden vrouwen die nog gevangen zitten en de overlevenden die ontsnapt zijn en nu in vluchtelingenkampen zitten in de Koerdische Regio van Irak te gedenken.

Stichting Free Yezidi is toegewijd aan de herinnering van de omgekomen burgers. Die herinnering geeft ons de motivatie om ons in te zetten voor de overlevenden.